Кюнефе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/11558240 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам на читателите рецепта за десерт, емблематичен за нашите съседи, който е лесен, вкусен и оригинален", ни пише Жана Стоянова.

ПРОДУКТИ

За 8 порции:

400 г суров кадаиф

250 г масло, омекнало на стайна температура

250 г моцарела 

160 г каймак (може да се замени със заквасена сметана или сметанов сладолед)

За сиропа:

3 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

сокът на 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Сваряваме сиропа, в който добавяме лимонов сок и го оставяме да се охлади. В дълбок съд изваждаме кадаифа и го накъсваме на парчета, като хубаво го омесваме с омекналото масло.

Намазваме с масло тавичката, в която ще го печем, и поставяме половината кадаиф, като плътно го притискаме. Подреждаме върху него моцарелата, нарязана на филийки. 

Разпределяме отгоре останалия кадаиф, като отново плътно го притискаме. Печем до хубав златист цвят около 25-30 минути.

Заливаме кюнефето с охладения сироп, след като го извадим от фурната. Нарязваме го на порции и го сервираме гарнирано с каймак, сметана или сладолед.