
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Сочна и свежа пролетна вкуснотия с прясно набран киселец и зелен лук ни предлага Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 пакет фини кори за баница
350 г киселец
250 г сирене
200 г зелен лук
100 г краве масло
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме киселеца и зеления лук, накълцваме ги и ги намачкваме с малко сол. Овкусяваме ги с черния пипер и добавяме натрошеното сирене, яйцата, киселото мляко със содата и разтопеното масло. Оставяме един жълтък за намазване. Ако плънката е по-гъста, я разреждаме с малко кисело мляко, а ако е рядка - добавяме малко оризово брашно.
Взимаме две кори една върху друга и ги прегъваме на две по дължина, за да се получи тясна и дълга лента. Отгоре разпределяме част от плънката. Оформяме баничките, като хващаме единия от долните ъгли и прегъваме кората по диагонал. Хващаме другия получен край и прегъваме по дължината на лентата. Повтаряме действието, докато се прегъне цялата кора. Ако остане малка част от нея, я подпъхваме в образувания от нагъването джоб.
Подреждаме триъгълните банички в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Намазваме ги с останалия разбит жълтък и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до получаването на хубав златист загар. Веднага след изваждане от фурната леко ги поръсваме с вода и покриваме за кратко с кърпа.