
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам минипайове с боровинки, пълнозърнесто брашно от лимец и кафява захар мусковадо”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За линцер тестото:
100 г меко краве масло, 150 г пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, 50 г пудра захар, 1 яйце
За плънката:
200 г пресни боровинки, 100 г кафява захар мусковадо, 50 мл бяло вино за аромат, 15 г натурално царевично нишесте
За украса:
свежа мента и боровинки, пудра захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме маслото с брашното и пудрата захар. Добавяме яйцето и претриваме с ръце до получаване на трохи. Доомесваме до средно меко тесто и го оставяме в хладилник за 1-2 часа. През това време смесваме боровинките с кафявата захар и бялото вино в подходящ съд на котлона и ги оставяме да заврят.
Разтваряме нишестето в малко студена вода и го сипваме в сместа при непрекъснато бъркане. Варим до сгъстяване, без да спираме с разбъркването и отстраняваме от котлона. Докато сместа за плънката поизстине, разточваме тестото на тънка кора, като предварително отделяме част от него за решетката.
Изрязваме от останалото тесто кръгове и ги поставяме в застлани с пекарска хартия формички с падащо дъно. Връщаме ги в хладилника за още десетина минути. След това разпределяме охладената плънка и правим отгоре решетка от отделеното тесто.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до покафеняване. След като изстинат, изваждаме от формите, поръсваме с пудра захар и гарнираме с боровинки и листенца мента.