
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни изпраща интересна рецепта за соленки, които се приготвят с тиквички и сирене.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. тиквички (настъргани и отцедени), 1 ч.ч. сирене, 1 яйце + 1 жълтък за намазване, 6 с.л. олио, 5 с.л. галета, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. хлебна сода, 2 ч.ч. брашно, сол на вкус, сусам за поръсване (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чукваме яйцето в купа, добавяме киселото мляко с изгасената в него сода и разбъркваме. Прибавяме олиото, тиквичките, натрошеното сирене, галетата и сол, ако е необходимо.
Добавяме постепенно пресятото брашно и омесваме тесто. Ако е нужно, добавяме още брашно. Тестото е лепкаво, но това да не ви притеснява. После го увиваме в прозрачно фолио и прибираме във фризера за 30 минути.
Разточваме тестото и го изрязваме с формички. Изрезките отново разточваме на кора и така до привършване на тестото. В тавичка, покрита с хартия за печене (или намазана с олио и набрашнена), подреждаме соленките на малки разстояния една от друга.
Намазваме ги с разбития жълтък, примесен с капки олио и прясно мляко, и поръсваме със сусам (може ким). Печем в затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар.