
Прави се с грис
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected]
и [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Маргарита Димитрова изпраща рецепта за турско млечното реване., което е вкусно и сочно. Отличава се от нашенското по консистенцията и плътността.
ПРОДУКТИ
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
1/ 2 ч. ч. олио
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
3 ванилии
За шербета:
3 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Шербет:
Изсипваме захарта в млякото и оставяме шербета да кипне. Бъркаме, докато захарта се разтопи. Отстраняваме тенджерата от котлона и оставяме шербета да се охлади.
Реване:
Разбиваме яйцата и захарта с миксер в дълбока купа. Наливаме млякото и олиото като бъркаме с миксера. След това добавяме пресятото брашно с бакпулвера, гриса и ванилията и продължаваме да разбъркваме, но вече с шпатула. Изсипваме сместа в намазнена правоъгълна тава и го заглаждаме с шпатулата.
Печем реването в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 мин. Изваждаме сладкиша и го надупчваме с клечка за зъби. Заливаме го с охладения шербет.
Нарязваме печивото след като се охлади напълно. Препоръчително е да го оставим за няколко часа в хладилник. Сервираме го, поръсено с кокосови стърготини и гарнирано с орехови ядки.