
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Кростатата е вид пай, който се приготвя за различни поводи в Италия. Моят вариант е “затворен”, а за плънката използвам сладко от вишни и класически сладкарски крем”, ни пише Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
За тестото :
350 г брашно тип 00 (може да замените с тип 500)
120 г захар
120 г масло на стайна температура
2 яйца на стайна температура
1 пак. ванилена захар
За крема:
2 яйца
40 г нишесте
100 г захар
500 мл прясно мляко
1 пак. ванилена захар
1/2 бурканче сладко с цели вишни
пудра захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесваме меко тесто от изброените продукти. Оставяме го за около 30-40 мин да се охлади в хладилник. През това време приготвяме крема. Разбиваме яйцата със захарта, към тях добавяме ванилията, нишестето и малко от млякото. Затопляме останалото мляко на котлона. На тънка струйка добавяме яйчената смес и бъркаме, докато се получи хомогенна смес. Отстраняваме от котлона и покриваме плътно с прозрачно фолио.
Разточваме 2/3 от тестото и поставяме в намаслена форма за пай. Притискаме плътно по стените и правим дупки на основата, за да не се надига при печене. Отгоре слагаме сладкото, а върху него разпределяме крема. Затваряме с тънка кора от останалото тесто и притискаме краищата.
Правим дупки върху горната кора, преди да сложим във фурната, за да излиза част от влагата при печене. Печем на 180 градуса за около 35 мин. След като се охлади, поръсваме с пудра захар и поднасяме.