Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за какаово-сметаново изкушение. Простичък какаов сладкиш, който може да изглежда и като торта”, ни пише Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
75 г чисто масло (или 1/2 ч.ч. олио)
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
50 г какао
100 г орехи (едро счукани)
1/2 плодове ананас от консерва + сока за сиропиране
200 мл сладкарска сметана за разбиване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Прибавяме прясното мляко, маслото и какаото, а после пресятото брашно с бакпулвера и отново разбъркваме. Прибавяме ананаса и орехите.
Изсипваме полученото кексово тесто в намаслена и набрашнена тавичка или във форма с падащо дъно, покрита с хартия за печене.
Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност. Оставяме сладкиша да изстине върху решетка и го изваждаме от формата.
Изрязваме внимателно една трета от блата отгоре. Сиропираме останалата част. Върху него разпределяме разбитата сметана. Върху сметаната натрошаваме изрязания блат. Украсяваме с пресни листа мента, леко поръсваме захар или според ваше предпочитание и вкус.