
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Пролетната спаначена супа с картофи е лесна за приготвяне, ароматна и засищаща”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
400 г спанак
5 - 6 картофа
1 - 2 моркова
1 глава кромид лук
2 стръка пресен лук
5 - 6 с.л. мазнина
2 скилидки чесън
1600 - 2000 мл бульон или вода
5 - 6 стръка пресен джоджен
5 - 6 стръка магданоз
черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме спанака и го почистваме от дръжките. Обелваме лука, картофите и морковите и ги измиваме. Нарязваме картофите на кубчета. В подходящ съд загряваме мазнината.
Задушаваме под капак и с малко вода ситно нарязания кромид лук. Прибавяме последователно пресния лук, настърганите на едро ренде моркови и наситнения чесън. След 2-3 минути добавяме картофите, готвим още около минути и посоляваме леко.
Прибавяме 2/3 от бульона и готвим до омекването на картофите. След това добавяме ситно накълцания спанак, джоджен и магданоз. Добавяме и останалия бульон до получаване на желаната гъстота. Отдръпваме супата от котлона, досоляваме и поръсваме с черен пипер.
Поднасяме я топла, по желание поръсена с кашкавалена извара или натрошено сирене.