
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“ Свежа зелена кремсупа, подходяща за края на пролетта и началото на лятото”, ни пише Румен Петров
ПРОДУКТИ
200 г прясна коприва, 100 г киселец, 2 картофа, 2-3 стръка пресен лук, 1-2 стръка пресен чесън, 3 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон (или вода), 1 ч.л. зелена спирулина на прах, смлян черен пипер и сол на вкус, пъдпъдъчи яйца за гарниране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и измиваме копривата и киселеца. Кипваме в подсолена вода и бланшираме последователно копривата и киселеца за 1-2 минути.
Отцеждаме и прехвърляме в отделни съдове с ледена вода. Отново отцеждаме. В отделен съд загряваме зехтина и задушаваме ситно нарязаните пресен лук и чесън за 2-3 минути. Добавяме бульона (или водата), спирулината, киселеца, копривата и нарязаните на кубчета картофи и подправяме със сол и пипер.
Оставяме да заври, после да къкри 15-20 минути или докато се сварят картофите. Отделяме 1 чаша от бульона и блендираме или пасираме до фино пюре. Добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.
Поднасяме кремсупата, гарнирана със сварените пъдпъдъчи яйца. Може да украсим с връхчета прясна коприва и да поръсим с цветчета бъз, на които сега е сезонът.