Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Една любима рецепта в края на пролетта, когато се появят пресните чушките за пълнене сорт “Долма”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
15 пресни чушки
600 г кайма
1 ч.ч. ориз
2 моркова
2 глави лук
4 домата (може и консервирани)
черен и червен пипер, сол, сминдух, пресен копър и магданоз на вкус
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме всички зеленчуци. Нарязваме на дребно лука и настъргваме морковите и доматите. Добавяме при каймата измития ориз, нарязаните зеленчуци, сухите и пресните подправки.
Объркваме хубаво сместа и пълним чушките. Подреждаме ги в подходяща тенджера, поливаме с олио и 2 - 3 ч.ч. топла вода. Отгоре поставяме клончета копър.
Варим на тих огън около 35 - 40 минути. Към края на варенето може да разтворим 1 с.л. брашно с малко червен пипер и вода и да добавим към соса на ястието, за да го сгъстим.
Добавяме накрая нарязан пресен магданоз и сервираме.