
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Теодора Мещерова ни изпраща италианска рецепта за оризови кюфтета - “аранчини”.
ПРОДУКТИ
250 г ориз
3 ч.ч. вода
1 морков
1/2 връзка зелен лук
2 ч.л. сух магданоз
2 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
30 г пармезан
100 г кашкавал
3 яйца
100 г галета
100 г брашно
100 г краве сирене
олио - няколко капки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме ориза във вряща вода, в която има сол и черен пипер. След това го оставяме напълно да изстине, докато поеме цялата течност.
Нарязваме зеления лук на ситно, обелваме моркова и го настъргваме. В купа смесваме ориза, подправките, зеления лук, натрошеното сирене и моркова. Добавяме пармезана и омесваме “кайма”. Нарязваме кашкавала на дребни парчета.
Оформяме кюфтета, като всяко разстиламе в дланта, и поставяме вътре по 1 парченце кашкавал. Правим топка, като внимаваме да не се разрони. В купичка чукваме яйцата. Отделно слагаме брашното и галетата.
Овалваме кюфтетата първо в брашно, после в яйце и в галета. Подреждаме ги в тава, застлана с хартия за печене, която предварително намазаваме с олио. Печем в загрята на 200 градуса фурна до приятен златист загар.