
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви рецепта за по-различен овчарски пай - пай с кайма, гъби и картофено пюре”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
600 г кайма
200 г гъби печурки
7 - 8 стръка магданоз
3 - 4 стръка пресен лук
1 глава лук
голяма щипка риган
сол на вкус
1 малък морков
3 - 4 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер
броколи
За картофеното пюре:
600 - 700 г картофи (теглото е за обелени)
1/2 ч.л. сол
60 г масло
60 мл прясно мляко
микс от сушени домати, босилек, риган, чесън, лук и червен пипер - сладък и пушен
300 г кашкавал
1 лъжица масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме обелените картофи в 600 - 700 мл вода до омекването. Отцеждаме ги, прибавяме маслото, солта и прясното мляко и пасираме. През това време приготвяме плънката от каймата.
Задушаваме лука и фино настъргания морков в олиото за 2 - 3 минути. Прибавяме пресния лук и каймата и разбъркваме, докато се готвят, за да се раздроби каймата.
Прибавяме ситно нарязаните гъби, солта, ригана, магданоз а и черния пипер. Разбърква ме още 3 - 4 мин, наливаме 100 - 150 мл вода и задушаваме под капак за 10 мин.
Намазваме дъното на тава с допълнителната лъжица масло. Разпределяме картофеното пюре и поръсваме с подправката микс. Отгоре слагаме месната плънка.
Покриваме тавата с фолио и печем във фурна на 200 градуса. После поръсваме с едро настъргания или нарязан кашкавал и връщаме във фурната за още 3 - 4 мин. Накрая поднасяме с броколи.