
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“През този сезон приготвям ястието, когато имам пресни манатарки, но много добре се получава и със сушени или с други гъби. Ризотото е малко по-различно от познатия у нас готвен ориз. За него сортовете трябва да са карнароли и арборио, богати на нишесте. Докато се готви, малко по малко се прибавя врял бульон, докато оризът набъбне добре. В превод от Ломбардия (от където е възникнало ризотото) е "суха, кремообразна супа". Кремообразна консистенция, но не кашкав, разварен ориз. Подгответе си тиган, тенджера, или касерола с дебело дъно и желателно с широко. Тъй като при готвене ризотото се бърка непрекъснато, съдът с по-широко дъно е удобен, за да не се мачкат зърната ориз. И отделете 15 мин. да стоите до котлона”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
Продукти за 2 порции:
150 г ориз арборио/ карнароли, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 150 мл бяло вино, 0,125 г шафран, 80 г масло + още 1 с.л., 2 с.л. зехтин, 50-60 г сушени гъби (манатарки) или 250-300 г пресни, 100 г пармезан/ пекорино, щипка - две сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме бульона, като сме го отделили при варене на месо или го правим специално за ризотото, но важното е да е прецеден и да бъде горещ. Отделяме 1/2 чаша, в която поставяме тичинките шафран, а в останалата част накисваме сушените гъби. След 5-6 минути ги изваждаме и нарязваме.
Слагаме маслото, зехтина и много ситно нарязания лук в съда за готвене. Запържваме, после прибавяме ситно нарязания чесън, измития ориз и накрая нарязаните гъби. Хубаво е да се разбърква за две минути при всяко добавяне на продуктите.
Наливаме виното. Ако бульонът не е солен, добавяме сол. Бъркаме, докато оризът поеме виното. Сипваме черпак по черпак горещия бульон всеки път, щом оризът поеме предното количество. Това става за около 12-15 мин. Накрая слагаме тичинките шафран вътре. Бъркаме през цялото време, за да не залепва оризът по дъното на съда. Той трябва да е алденте (почти сварен), но не и разварен.
Прибавяме почти цялото количество настърган пармезан, като оставяме малко за украса. Разбъркваме и след 2-3 минути прибавяме маслото. Изключваме котлона и похлупваме съда с капак. След няколко минути сервираме.