
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам много вкусна рецепта за картофени кюфтета на фурна, които са хрупкави отвън и меки отвътре”, ни пише Теодора Мещерова.
ПРОДУКТИ
1,5 кг картофи, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 150 г кашкавал, 200 г сирене, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 2 яйца, 1 доза растителен протеин (не е задължителен), 1/2 връзка зелен лук, 1 ч.л. кимион
За соса: 1 връзка копър, 4 скилидки чесън, 4-5 пера зелен лук, 2 с.л. майонеза, 3 с.л. заквасена сметана, 5 с.л. кисело мляко, сол на вкус, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. черен пипер
За овалване: 100 г панко галета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме картофите, обелваме ги и ги сваряваме цели във вряща подсолена вода. След това ги оставяме да се охладят за кратко. Настъргваме ги в голяма купа на едро ренде. Обелваме лука и го режем на много ситно. Смачкваме обеления чесън с върха на ножа на паста. Режем зеления лук на ситно. Прибавяме лука и чесъна при картофите.
Стържем сиренето и кашкавала на едро ренде и ги добавяме към сместа. Следват яйцата. Прибавяме и подправките и протеина и всичко разбъркваме много добре.
Застиламе тавата с хартия за печене и я намазваме с олио, като включваме и фурната 200 градуса. От сместа с влажни ръце оформяме кюфтета, които се овалват в панко галетата, и ги подреждаме в тавата.
Изсипваме в купа майонезата, заквасената сметана и киселото мляко. Добавяме подправките. Нарязваме перата зелен лук на много ситно, наситняваме копъра и също ги добавяме в купата. Обелваме чесъна и го смачкваме на паста с върха на ножа. Всичко разбъркваме много добре. Накрая поднасяме картофените кюфтета със соса.