
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам лесна рецепта за впечатляващо със своята визия и вкус парфе с горски плодове”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За основата:
какаови бишкоти савоярди, натурални фурми
За крема:
400 г заквасена сметана, 1 бурканче сладко от горски плодове, 10 г желатин
За желирания слой:
200 мл сок от компот, 10 г желатин, 150 г горски плодове - къпини, боровинки, малини, дренки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Натрошаваме на прах какаовите бишкоти и ги смесваме с почистените от костилките фурми до получаването на смес, която да не е много лепкава. Разстиламе сместа по дъното на формичка с падащо дъно, застлана по стените и дъното с хартия за печене. Прибираме в хладилник.
Разбиваме заквасената сметана със сладкото от горски плодове. Добавяме разтворения предварително желатин на водна баня (според указанията на опаковката).
Получения крем изсипваме във формата и заглаждаме. Прибираме в хладилник за поне 2 часа. Отгоре нареждаме горските плодове.
Разтваряме желатина в част от сока от компот. Загряваме го на водна баня и добавяме останалия сок. Изсипваме върху плодовете и връщаме в хладилника за няколко часа да стегне желатинът.