
Eлица Котева стана известна преди 3 години, когато бе избрана да води кулинарната рубрика в предаването на Гала по Нова телевизия “На кафе”. Тогава тя победи около 350 кандидати за телевизионна слава и оттогава всяка сутрин дава съвети на зрителите.
Елица е работила в най-големите хотелски вериги, но вече има свой ресторант в центъра на София. Авантюристичната дама скоро ще се впусне и в други занимания. Преди няколки дни тя започна свое шоу в столичен клуб, в което ще предизвиква гостите да пеят и готвят едновременно. Приготвянето на храна няма да е сложно, за да не се притесняват хората, но със сигурност няма да има ножове. Музиката е другата страст на екстремната готвачка.
В кастинга на Гала попада случайно. Нейни приятели подават документите й, без самата Елица да знае. Когато й се обадили да се яви в телевизията, помислила, че някой се шегува. “По телефона жената ми каза да отида след няколко дни на кастинга. За първи път чувах за него и бях сигурна, че някой си прави майтап. Казах, че не мога да чакам и ще тръгна след малко. Жената търпеливо ми обясни, че съм подала документи. Влюбих се в екипа на Гала още с първото ми влизане”, казва Елица.
Когато завършила училище, Елица упорито се подготвяла за изпитите в консерваторията, специалност тромпет. Ходела на уроци при най-добрия преподавател в тази област, но се наложило да прекъсне. “Нямах средства да си плащам уроците.
Прибрах тромпета в кутията и в нея сякаш заключих и мечтата си да стана музикант - връща се в спомените си отпреди 20 г. Елица. - Сега обаче отново започвам да свиря. Вече си намерих зала, където да репетирам.”
Защо в зала? Елица едва сега разбира какво е причинявала на съседите си преди години, когато е свирела. В панелния блок комшиите й били полудели от нейните репетиции. “Тромпетът изисква да се разсвирвам около 2 часа и след това да уча различни произведения. Направо съжалявам хората, които са живели до мен тогава, но повече това няма да се случи.”
Котева се смята за самоук музикант, затова лесно се научила да свири и на китара. За пеенето не си дава оценка, но скоро ще разберем и това.
Става готвачка съвсем случайно. Преди пробвала да работи в завод за електроника, но от изпаренията я боляла главата и напуснала. По това време бащата на нейна приятелка Шандор Визи е главен готвач на панорамния ресторант в японския хотел (сега "Кемпински-Зографски" - б.а.). Той й предложил да я вземе при него. Видял че е упорита и може да стане добра в кухнята.
Елица доста се чудила дали да приеме, защото дотогава не била готвила. От друга страна, съзнавала, че това е голям шанс за нея. Да се уреди някой на дебелия мокет на Панорамата тогава, ставало само ако умре човек от персонала. Шандор обаче много я окуражавал, защото вярвал, че ще се справи.
В началото тя дори не различавала видовете месо, когато трябвало да го транжира.Той обаче предвидливо й оставил мостри. Имало и друг тест, на който Елица сега се смее, но тогава й било до рев. Шандор я оставил да прави палачинки в 6 тигана едновременно. “Уж е лесно, но такова мазане падна. Беше голям зор. Сигурно е трябвало да приготвя 60-70 палачинки, но от моите едва 10-15 ставаха за ядене.” Тя хапнала няколко дефектни, но се справила само с 6. Другите напъхала в коша за боклук.
Все пак Елица и още няколко млади готвачи били изпратени да се обучават 6 месеца в един от най-престижните колежи “Ла Рош” в Швейцария, където целият курс е 3 години. Един семестър струва 19 000 швейцарски франка. Елица го приема като огромно предизвикателство и успява. Затова дипломата оттам е сред най-ценните й неща.
Друг важен момент в кариерата й е срещата с Пол Бокюз, създател на съвременната френска кухня. Когато решила, че готвенето ще е нейното призвание, започва да чете различна кулинарна литература. Така се влюбила във французина, който се смята за един от най-големите в този бранш.
Видяла го на изложение в Чикаго и за малко да припадне от вълнение. Хвърлила артистично рекламните диплянки, които била събрала, и веднага го заговорила. Казала му, че той е нейният идол и иска да стане като него. Корифеят се усмихнал, разпитал я за това-онова, дал й автограф и се снимали заедно.
“След срещата ми с Пол Бокюз не стъпвах на земята, толкова бях горда, че ми обърна внимание.” Автографът от великия французин е редом до швейцарската диплома на Елица.
След като имала 4-годишен стаж в Японския, я предложили за главен готвач, но тя отказала.
“Аз съм горделив човек и когато не се чувствам сигурна в нещо, не се съгласявам. Други може би щяха да са поласкани от това предложение, но аз не си представях да командвам колеги с 15-годишен стаж, които според мен знаят много повече за занаята. За главен готвач се почувствах готова след още 3-4 г., но пък си дадох сметка, че не съм добра в сладкарството. Слязох във Виенската сладкарница и помолих да ме вземат там да се науча. Признавам, че това не ми е любимата част в кухнята. Сладкарството е нещо много различно. В него също може да се импровизира, но за повечето сладкиши прецизно се спазва грамажът.”
Досега Елица не е готвила само змия. Работила е в реномирана верига в Германия, в България е хранила много известни хора, но не се хвали с това. В един от ресторантите, където била допреди 5-6 години, всяка седмица идвали министри и различни политици.
Котева е била и главен готвач в един от ресторантите на банкерката Петя Славова. За нея тя говори с много уважение. Уточнява, че бизнес дамата й се доверявала напълно, когато трябвало да посреща гости. Самата Славова предпочита морски деликатеси, но често се вслушвала в съветите на Елица. “От известните хора Петя Славова е една от малкото, която не е забравила откъде е тръгнала. Приятелка съм с много популярни личности, но не заради славата им, а защото си допадаме и се харесваме.”
Хората по улиците често спират Елица да я разпитват за Гала. Топготвачката цени у нея спокойствието и страхотното чувство за хумор. “Много ми допада целият екип, а за отношенията ни с Гала четем всевъзможни смехории. В предаването понякога си пускаме доста остри шеги, че се налага да се ритаме под масата.”
Елица бързо се вписала в женската компания на Гала, където са все дами с положение - дизайнерката Кремена Халваджиян, Диляна. Често се събират на различни места и всички се включват в приготвянето на трапезата. Елица обаче ги гони от кухнята, за да може на спокойствие да им сготви нещо хубаво.
На купон в Копривщица Кремена и Гала свалили от Елица спортните дрехи. “Много се опулих, когато заявиха, че ще ме правят жена. Това беше голяма изненада, защото ми бяха приготвили няколко тоалета с поли и рокли. Кремена е толкова добра дизайнерка, че вече ми харесва да се обличам по-женствено. От спорта имам здрави крака и смятах, че не ми отива пола. Тя обаче ме облече невероятно и много ми допадна.”
Моторите са другата страст на известната готвачка. Увлякла се по тях още в колежа в Швейцария. С приятел заедно си купили 50-кубиково моторче, което яхвали в двора на училището. Там били и първите шоу изпълнения. “Веднага реших да направя едно кръгче с него, но на завоя нещо не ми стигна мястото и се метнах по гръб на живия плет.” Елица има доста контузии, но приема, че това е нормално.
Най-високата й скорост с мотора е 220 км/ч, но по магистралата вече не вдига повече от 170. Веднъж задминавала камион, но когато се изравнила с него, от ремаркето започнали да падат греди.
“В такава ситуация нямам време да мисля, а трябва да преценявам бързо. Така се наложи да мина през едната греда може би с над 150 км. Това си е късмет, защото можеше да стане и най-лошото. Никога не знаеш какво те чака. Шофьорът дори не разбра и не се върна за гредите.”
Елица имала няколко мотора, като постепенно качвала мощността им. Сега се вози с много яка “Ямаха”, 750 кубика и 130 конски сили. Неин приятел дошъл на гости в ресторанта да й го покаже. Едва я накарал да го пробва, а след като направила едно кръгче в квартала, Елица му дала 10 лева да се прибере с такси.