
Вкусът й е превъзходен
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Прекрасна е на вкус и горещо я препоръчвам за любителите на сладките и сиропирани десерти, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница - 400 г,
300-400 г тахан халва,
1 ч.ч. натрошени орехи,
1/2 ч.ч. прясно мляко,
2 яйца,
олио или чисто масло
За сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме първо сиропа, като в подходящ съд слагаме да заври водата и захарта до нейното разтопяване. Оставяме захарния сироп настрани да се охлади.
Намазваме дъното и стените на средно голяма тава с чисто масло или олио. Слагаме два листа от корите за баница, като леко ги набръчкваме. Мажем леко с разтопено чисто масло или олио, поръсваме с орехи и натрошена или настъргана на едро ренде халва. Отгоре слагаме отново два листа от корите, пак мажем с мазнина и поръсваме с орехи и натрошена халва. Така, докато свършим с два листа от корите, които пак намазваме с мазнина.
Другият вариант е да завиваме корите на руло.
Разрязваме баницата на парчета (независимо дали е наложена, или навита) и поливаме със сместа от прясното мляко и яйцата. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Заливаме баницата с изстиналия захарен сироп и оставяме за час-два. При поднасяне по желание може да се поръси с пудра захар.