
Балерината Маша Илиева има перфектно тяло, макар че вече не е на сцена. Тя бърза да избегне въпроса за вълшебната диета на балерините. Категорична е, че такава няма. Денят на Маша е разпределен между танците в операта, преподаването в Музикалната академия и в собствената й балетна школа. Затова не й трябва диета и след като вече не е активна балерина. "Няма забрани за храната при нас, но тайната е, че трябва да се хапва по малко. Когато човек е гладен, става зъл - разказва Маша философията на балерините. - Когато не си ял, това си личи и в танца и не се получава.
Затова всеки трябва да внимава какво и най-вече по колко хапва. Не познавам някоя балерина да се храни по някакви правила, да пази диета или да яде нещо специално."
Маша и сега продължава да е ранобудна, става в 7,30 ч. и първото нещо, което прави е да си свари кафе. Като активна балерина не закусвала, защото имала занимания, не обядвала, защото след това имала танци с партньор и няма как да му тежи. "След такъв ден вечер не ти се яде нищо от умора", смее се Маша. Може би това е тайната? Тя обаче уточнява, че едно от неписаните забрани в хранителния режим на една балерина е хлябът - да се яде всичко по малко, но без хляб.
Първите опити на балерината да готви били още като ученичка в Ленинград. Там тя живеела на общежитие и било забранено да се готви. Тайничко обаче момичетата си намирали котлон, събирали пари и си готвели. Самата Маша отбелязва, че първите й успешни опити в кухнята били пържени яйца, а в Русия е правила руска салата.
Що се отнася до ограниченията, тя е категорична, че няма хубави диети. Балерината е опитвала да се подлага на специален режим много пъти, но не успявала. Спомня си, че веднъж на турне в Сицилия 3 дни издържала на ябълки.
Маша е запазила навиците си и сега. "Някога много обичах сладко и специално шоколад, дори се ограничавах да не го ям. С годините явно свикнах без него и не ми се яде сладко."
Маша не се смята за прима в кухнята, но пък умее добре да приготвя ястията, които обича. Прави вкусно телешко варено, като там много държи на ароматната целина. Когато посреща гости у дома, най-често ги гощава с апетитен гювеч. "Не е висша кулинария, но става много хубаво, може би защото продуктите се задушават в глинения съд. Много обичам месни ястия и риба, а вече съм голям фен на суши.”
Маша казва, че сега има само една разлика в хранителния й режим от времето, когато бе активна балерина - че сега не се съобразява колко ще си хапне. По навик пак не закусва, не обядва, но пък вечеря, като обикновено си налива и чаша вино.
Маша си наваксва и с хляба, обича го всякакъв, най-вече топъл . Като дете си спомня, че тръгвала на училище с буркан домашно приготвена храна, която била за цял ден. Въпреки това Маша няма "катастрофи" на репетициите и не е припадала от глад. Затова сега се опитва да внуши на децата в балетната школа, че вредят на себе си, като се крият и ядат тайничко. Тя също го е правила като ученичка, но това пречи на подготовката.
Маша има много любими ястия от Русия, които харесва. В началото дори ги мразела, но сега е голям фен на борш и запеканки.