
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за бърза и много лека и вкусна баклава”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
500 г бутертесто
250 г орехови ядки
100 г краве масло
За сиропа:
400 г захар
400 мл вода
щипка канела
2 ванилии
1 с.л. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме корите с омекнало масло. Поръсваме ги със счуканите орехи. Навиваме на руло, което нарязваме на 24 розички.
Нареждаме ги на разстояние в намазана с масло правоъгълна тава с размери 30/ 40 см. Печем баклавата в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 30 минути или до получаване на лек и приятен загар.
Сваряваме сиропа от посочените продукти и с него заливаме напълно охладената баклава. Покриваме я с кърпа или я загръщаме в найлонова торба.
Оставяме я така в продължение на поне 4 - 5 часа, за да се напои добре. Слагаме я в хладилник. Консумираме десерта студен.