
Марулята е вкусна, свежа и полезна, а освен това се грижи за метаболизма и тънката ви талия. Добрата новина е, че можете да експериментирате смело с нея.
1. Зелена салата с чери домати, чушки и фета
4 порции
15 мин
В голяма купа смесете 3 с.л. зехтин, 1,5 с.л. лимонов сок, 1/2 скилидка счукан чесън, малко сол и черен пипер. Добавете накъсаната маруля, 1 ч.ч. разполовени чери домати, 1 нарязана чушка и 1/2 ч.ч. сирене фета на кубчета. Разбъркайте добре.
2. Маруля с рукола, цвекло и копър
4 порции
30 мин
Загрейте фурната и запечете за 20 мин 2 глави червено цвекло, обелени, нарязани и поръсени с малко сол и черен пипер. В купа смесете 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. нарязан пресен лук и малко черен пипер. Добавете няколко листа зелена салата, връзка накъсана рукола, 1 ч.ч. нарязан копър и запеченото цвекло.
3. Зелена салата с рукола, праскова и чедър
4 порции
15 мин
Запечете във фурната 1 ч.ч. орехи за 4–5 мин. Смесете 3 с.л. зехтин, 1,5 с.л. винен оцет, 1/2 ч.л. течен мед, 1/2 ч.л. дижонска горчица. Накъсайте в купа 1/2 малка маруля, 1/2 връзка рукола, 1 нарязана праскова и 60 г сирене чедър, нарязано на кубчета. Разбъркайте с дресинга.
4. Маруля с цикория и радичио
4 порции
10 мин
Разбъркайте в купа 3 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамино, 1 ч.л. горчица и малко сол. Добавете 1 малка глава нарязана цикория, 1 ч.ч. радичио, 1/2 ч.ч. маруля, 1/2 ч.ч. магданоз. Разбъркайте и посипете с маслини каламата.
4 порции
10 мин
Разбъркайте добре 3 с.л. зехтин, 1,5 с.л. винен оцет, 1/2 ч.л. горчица на зърна, 1/2 ч.л. мед, малко сол и черен пипер. Прибавете накъсаната на едро маруля, 1/2 ч.ч. нарязани печени червени чушки и 2 с.л. каперси. Поръсете с 60 г настъргано твърдо сирене.
6. Маруля с ябълки и суджук
4 порции
15 мин
Загрейте 1 ч.л. зехтин и запечете в тиган 120 г нарязан на ситно суджук за 4 мин. Разбъркайте в купа 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Добавете 1 накъсана маруля и 1/2 нарязана малка ябълка. Поръсете с 60 г настърган кашкавал.
7. Маруля, авокадо и синьо сирене
4 порции
15 мин
Запечете в предварително загрята фурна 1 ч.ч. нарязани бадеми за 3–4 мин. Смесете в купа 3 с.л. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1/2 ч.л. горчица, 1/2 ч.л. мед, поръсете със сол. Прибавете 1 накъсана маруля, 1 нарязано на кубчета авокадо и 1/2 ч.ч. синьо сирене. Отгоре сложете бадемите.
8. Маруля, репички и кедрови ядки
4 порции
15 мин
Запечете до златисто 1/2 ч.ч. кедрови ядки (за 6–7 мин). Направете дресинг от 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. нарязан копър, малко сол и черен пипер. Нарежете 6 репички и 1 маруля, смесете с кедровите ядки и полейте с дресинга.
9. Салата с мариновани зеленчуци
4 порции
10 мин
Направете предварително марината, като смесите 50 мл зехтин, 50 мл балсамико, 1 ч.л. розмарин, 1 счукана скилидка чесън. Натопете в нея 3 малки домата, 1 чушка и 1 малка глава червен лук и оставете за около час. В купа смесете 3 с.л. зехтин, 1 с.л. пресен лимонов сок, сол и черен пипер. Добавете 1 накъсана маруля и отцедените мариновани зеленчуци и разбъркайте.
10. Салата със спанак, бекон и крутони
4 порции
20 мин
Запечете за 10–12 мин във фурната 4 резена бекон и 4 филии хляб. Оставете да се охладят и ги нарежете на кубчета. Направете дресинг от 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. пресен лук, малко сол и черен пипер. Сложете в купа 3 ч.л. маруля, 3 ч.ч. спанак и 1/2 нарязана краставица. Полейте с дресинга и поръсете с бекона и крутоните.
Винаги накисвайте марулята във вода, за да премахнете нитратите, а преди да я накъсате или нарежете, я подсушете добре.