Приготвя се с моцарела и песто
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Докато все още има хубави и свежи зеленчуци на пазара, да се насладим на едно бързо вегетарианско ястие”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
2 средни патладжана, 1 средна тиквичка, 2-3 с.л. олио, 2-3 средни домата (сорт по-месести), 3 с.л. песто от босилек, 250 г твърда моцарела, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. зехтин, пармезан за поръсване или друго подобно жълто твърдо сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните и тиквичките се почистват и режат на кръгове с еднаква дебелина. Посоляват се и се оставят за 1,30-2 ч да им излезе част от горчивата вода (на патладжаните). Измиват се, отцеждат се и се нареждат в тава върху хартия за печене. Поръсват се с малко олио.
Пекат се за 12-15 мин. в предварително загрята на 220° C фурна до омекването и зачервяването им. Тавата за сглобяване и печене се намазва с олио.
Доматите и моцарелата се нарязват с дебелина като тиквичките и патладжаните. Зеленчуците се подреждат последователно, а парчетата моцарела - между тях. Посоляват се съвсем малко и върху тях се разпределя пестото.
Ястието се запича във фурната и след като започне да къкри, времето за печене отново е 10-12 мин. Докато е още топло, върху изпечените зеленчуци се покапват 2-3 лъжици зехтин и се настъргва пармезанът.