
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.КОЙ ГОТВИ
“Тортата е лека, с ефирни блатове и нежен маслен крем”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
За блата:
6 белтъка
6 с. л. захар
4 с. л. брашно
1 ч. ч. смлени орехи
1 бакпулвер
За крема:
125 г краве масло
6 жълтъка
120 г пудра захар
2 ванилии
За напояване на готовите блатове:
сок от компот (видът на компота е по желание)
За глазурата:
100 г шоколад - млечен или натурален по ваш избор
3 с. л. олио
За декорация:
счукани орехи
кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме с миксер белтъците и захарта до пухкав сняг. Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме по малко към белтъчната смес. Изсипваме и орехите. Разбъркваме с дървена лъжица. Вземаме разкопчаваща форма за торта, покриваме я с пекарска хартия и изсипваме готовата смес. Печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 - 45 минути. Изваждаме го и го оставяме да се охлажда в продължение на няколко часа. Разрязваме го внимателно на 3 части.
Приготвяме крема, като най-напред разбиваме жълтъците със захарта на водна баня. Слагаме и ванилиите и бъркаме непрекъснато. Охлаждаме крема напълно. Добавяме маслото на порции, което трябва да е омекнало. Разбиваме крема с миксер.
Вземаме едната част от блатовете и я слагаме във формата. Напояваме леко с компотения сок и намазваме с половината количество крем. Върху него слагаме втората част от блата, напояваме го със сок и го намазваме с останалия крем. Слагаме третата част от блата и отгоре поливаме с глазурата, която сме приготвили от стопения на водна баня шоколад с олиото.
Оставяме тортата за 30 минути в хладилника. Отгоре я гарнираме със смлени орехи и кокосови стърготини. Оставяме я за десетина часа в хладилника, за да се стегне добре. Нарязваме я и я консумираме студена.