
Защо винаги, когато става дума за диета за намаляване на килограмите, лекарите забраняват солените храни? Не съм била отличничка по биология, но си спомням от учебника, че тя е нужна на организма, за да функционира правилно. Освен това храните, които се препоръчват като диетични, по правило са безвкусни. Какво ще е една салата от марули например без солчица? И в крайна сметка дали не се преувеличава ролята на това овкусяване за наддаването на теглото?
Петя Петрова
"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.
Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 61 или чрез имейл [email protected].
От много години солта е заклеймена като една от трите бели отрови наред с бялото брашно и бялата захар. Обвинена е като причина за кризите от високо кръвно налягане и оттам - на остри миокардни инфаркти и мозъчни инсулти. Счита се, че има неблагоприятно въздействие върху фините структури на бъбреците, върху стените на артериите и т.н.
В последните години бяха направени няколко проучвания, които се опитаха да свалят солта от подсъдимата скамейка. Според американско изследване, обхванало почти 6500 души, няма сериозни доказателства, че намаляването на солта в храната ще понижи опасността от сърдечно заболяване или преждевременна смърт. Същото твърдят и група британски учени. Друго проучване показва, че хората, които имат ежедневно големи физически натоварвания, не са изложени на риск от повишено кръвно налягане, дори и да приемат до 10 пъти повече сол от нормата. А нормата е около 2,3 грама дневно за здравите, а за пациенти с високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и диабет - до 1,5 грама на ден.
Важно е и каква сол употребяваме. Рафинираната съдържа 95 до 98% натриев хлорид. Освен това тя се загрява до висока температура, прибавят й се допълнителни вещества, за да не се слепва. За разлика от нея морската и хималайската сол съдържат около 85% натриев хлорид и най-важното - над 80 микроелемента и различни полезни минерали. След всичко казано какво да правим всъщност?
За никого не е тайна, че когато хапнем обилно и соленото преобладава, на сутринта имаме отоци около очите и глезените, а най-лошото е, че сме вдигнали няколко килограма.
Моята практика от вече почти 20-години с над 40 000 пациенти, прилагащи плодолечението, показва: Тези, които при постъпването си при нас имат високо кръвно налягане и/или силно изразени отоци по цялото тяло, в първите 10-12, а понякога и до 20-ия ден отделят големи количества течности (установено с импедансметрия). Рекордът е 20 килограма за 10 дни при пациент от Добрич. В същото време кръвното налягане се нормализира, затова и постепенно намаляваме лекарствата им, а от отоците няма и следа.
Това е ефектът от липсата на сол в храната им през тези дни. След това - при захранването много бавно и постепенно включваме солта. В противен случай отоците се появяват още на следващата сутрин.
Затова моето мнение е, че количеството сол, приемано с храната, трябва да е индивидуално - според поносимостта на организма, теглото, здравословното състояние и физическата активност.
Д-р Людмила Емилова
Излишъкът от натрий е вредната страна на солта. Това е една от главните причини за високото кръвно налягане, както и за задържането на водата в тялото. Мастните клетки също се изпълват с вода, увеличавайки теглото си. Много натрий кара организма да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците. Препоръчвам обикновената сол да бъде заместена с диетична, с черен пипер, подправки, ароматни треви и соев сос в умерени дози - той съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да го използваме в минимални дози. Хубаво е да гледаме етикетите на храните и да избягваме мононатриев глутамат и натриев нитрат и нитритите, които са използвани като консерванти в месото. Натрий има в повечето от сирената и някои минерални води.
Предозирането на солта води до рискове. Но е неразумно напълно да се отказва солта - строго безсолните диети могат да доведат до по-големи или по-малки проблеми в обмяната на веществата в зависимост от организма на човека. Готварската сол е нужна - поддържа обменните процеси на междуклетъчно ниво, участва в регулирането на циркулацията на течности и е необходим за синтеза на солната киселина - основен компонент на стомашния сок.
Отказването от солта понижава апетита, създава отвращение към храната, води до нарушения в храносмилателната система, отслабване на мускулатурата, крампи (мускулно схващане) и рязко снижаване на артериалното налягане. Когато се храним нормално, няма как да се получат такива тежки състояния - в менюто ни винаги се включват и готови храни като сирена, хляб, колбаси, готови за консумация риба и месо, при чиято обработка се използва сол.
Грамажът общо трябва да бъде около 5 грама на ден. Високата консумация води до сърдечносъдови заболявания. Диетите с намален прием на сол ускоряват извеждането на излишъка от течности от организма и подобряват работата на сърдечносъдовата система. Но лятото не е подходящо време за безсолна диета по принцип, защото тогава хората изхвърлят много от водата в организма.
При спазването на диета яжте пресни храни и гответе с пресни меса и морски дарове. Хубаво измивайте с вода консервираните храни преди сервиране. Винаги гледайте етикетите внимателно, когато купувате, и избирайте продукти, които имат ниско съдържание на натрий.
Д--р Енджи Касабие
Солта е централният и все още недооценяван проблем в съвременната диетология, а с това и значим за цялостното човешко здраве. Социалният навик за добавяне на една-единствена сол (сред хиляди други соли!) - натриевия хлорид, е причината тя да се ползва все още с "шапка невидимка".
В миналото добавянето на сол е било необходимост. Тя е била универсалният антисептик и консервант. И е изпълнявала тази си функция тъкмо поради своята токсичност - микробите умират в нейното концентрирано присъствие.
Разбира се, натрият е жизненоважен и основен извънклетъчен катион. Но той, както всички други йони, има строг и тесен физиологичен диапазон. В кръвната плазма натриевият хлорид е 0,9%, нито микрограм повече! При всяка частица в повече организмът ни крещи: "Това е отрова, на секундата трябва да я разредя". И той я разрежда с цената на отока, на задръжката на вода!
Сложете щипка сол върху раничка - ето така щипе солта, попаднала в тъканите!
Приема се вече, че дневната потребност от натриев хлорид е само около 1 грам (0,5-1,5 г). А съвременният човек на "западна" диета консумира около 20 г! Огромна, отровна доза, с която организмът ни може да се пребори само като я разреди и след това бавно и мъчително я отделя главно през бъбреците, изгаряйки отходните органи.
Солта е основната причина за наднорменото тегло. Нито излишните калории, нито дори въглехидратите с висок гликемичен индекс, имат тази мощна роля за надебеляването ни. Солта задържа вода и това е главната причина за свръхтеглото на съвременното човечество.
Освен това добавянето на натриев хлорид води до загуба на всички други соли - измества ги. Сложим ли щипка сол, задължително губим калций, магнезий, цинк и мн. др. - настъпва дисбаланс. Солта променя целия човешки метаболизъм, без изключение.
Как да се отърсим от магията на солта?
Първо - с информация. Категорично за организма не е необходима никаква добавка на сол, ако се храним пълноценно - с достатъчно сурови зеленчуци, плодове, ядки. Там се съдържа единият необходим грам натриев хлорид!
Само с премахването на солта вие ще наблюдавате веднага нормализиране на телесното тегло и изчезването на редица симптоми и болежки. Но е необходимо не само да махнем солницата от масата. По-големият проблем е т.нар. скрита сол в готовите продукти. Ако консумирате дори само купен хляб - вече сте надскочили неколкократно допустимата дневна доза натриев хлорид.
Свикнали сте с вкуса на солта? Заменете я с ароматни подправки, с люто и кисело (лимон).
Ако все пак ползвате сол - каква да е тя? Спекулативна е рекламата на каквато и да е сол. Помнете, че биологично тя не ви трябва. Единствената необходима сол е сложният органичен солеви комплекс, съдържащ се в самите естествени храни. Ако трябва да изберете по-малкото зло - това е солта с редуцирано съдържание на натрий - т.нар. калиева сол (66% калий). Но запомнете, че и тя ви е необходима само за езика, но не и за тялото ви! Тя е сравнително по-близка до състава на тъканите. Ползвайте я в минимални количества след консултация с вашия лекар.
Д-р Георги Гайдурков