
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Рецепта за един различен крем карамел предлага Евгения Пантелеева.
ПРОДУКТИ
3 бр. яйца
прясно мляко -270 мл
тиква - 200 г
овесени ядки - 30 г
кафява захар - 10 с.л.
лешници - 10 г
(за поръсване) ванилия
сладко от смокини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Карамелизираме 5 супени лъжици кафява захар в тиган. След което слагаме малко лимон, за да не стегне карамелът веднага.
Прехвърляме в купички за крем карамел, като във всяка слагаме от сварената предварително и охладена тиква. В блендер разбъркваме яйцата, прясното мляко, предварително смлените на брашно овесени ядки и останалите 5 супени лъжици кафява захар. Добавяме ванилия и изсипваме сместа в купичките, като покриваме с нея тиквата. Прехвърляме купичките с крем карамела в тава, пълним тавата с вода, така че да покрие 2/3 от купичките.
Печем на 140 градуса за около час и половина. На 20-ата минута добавяме по 2-3 ледчета, за да не заври водата и да не стане на мехурчета крема.
Поднасяме крем карамела с тиква и сладко от смокини, предварително охладен в хладилник, като заливаме отгоре със сладко от смокини и поръсваме с ядки по желание.