
Приготвят се с портокалов сок
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за много лек, приятен и ароматен есенен десерт”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
Ябълки според големината на тавата за печене, солено краве масло, ром или друг ароматен алкохол, по желание кафява захар и канела
За соса: 3 ч.ч. сини боровинки, 1 ч.ч. портокалов сок, мед или захар на вкус, натурално царевично нишесте
За украса: пръчки канела, орехи пекан, боровинки и стафиди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и подсушаваме ябълките. По желание може да им отрежем капачетата и да изчистим семките или да ги оставим цели. Разтопяваме малко масло, добавяме от ароматния алкохол и заливаме ябълките. По желание поръсваме с малко кафява захар и канела.
Печем в загрята фурна на 200 градуса до получаване на приятен карамелен цвят. През това време смесваме сините боровинки и портокаловия сок в тенджерка и подслаждаме с мед или захар според това колко сладки са плодовете.
Изчакваме да заври и оставяме да къкри до леко сгъстяване. Разтваряме малко царевично нишесте в портокалов сок и сгъстяваме соса.
Поднасяме ябълките със соса. По желание може да добавим сладолед или сметана. Украсяваме с пръчки канела, орехи пекан, боровинки и стафиди.