
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ловният сезон започна и няма как да не го уважим с една вкусна, питателна яхния с много лук/арпаджик, вино и бекаси”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 3 порции:
3 бр. бекаси (или бекасини, пъдпъдъци, гургулици, патици)
За мариноването:
3-4 стръка целина/керевиз
100 мл червено вино
200 мл вода
1 зърно бахар (леко счукано)
5-6 нарязани скилидки чесън
1 нарязана на ситно глава лук
1 морков, нарязан на кръгчета
1 ч.л. сол
За соса:
1/2 кг арпаджик
100 мл червено вино
250 мл гъст доматен сок
1 морков
1 ч.л. червен пипер
50 мл олио
100 г масло
2 глави чесън
5-6 листа целина/керевиз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме птиците и ги слагаме в дълбока купа. Прибавяме всички продукти за мариноването. Покриваме купата с лист фолио и прибираме в хладилник за 12 часа, през които 3-4 пъти отваряме и разбъркваме продуктите.
Нарязваме арпаджика. Изваждаме птиците от маринатата, отцеждаме ги и ги подсушаваме. Загряваме в тиган олиото и маслото. Запържваме месото от всички страни и изваждаме в приготвената тава за печене. В същата мазнина се “врътват” арпаджикът и обелените скилидки на едната глава чесън за 2-3 мин, прибавяме червения пипер и разбъркваме. Добавяме червеното вино и оставяме да къкри 1-2 мин.
Прибавяме този сос към месото в тавата, слагаме доматения сок, керевиза, нарязания морков, другата глава чесън и наливаме 500 мл вода. Покриваме тавата плътно с фолио и слагаме във фурната да се пече - първо на 220 градуса за 15 мин, после градусите се намаляват на 160 и печем за около 2,5 ч.
Сервираме по едно птиче върху 2-3 лъжици от перфектните задушени зеленчуци.