
Приготвят се с бяло вино и девесил
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Преди да е дошъл сезонът на червените меса, ви изпращам рецепта за ориз с морски продукти - миди и калмари, богати на цинк и протеини, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
(за 5 порции)
1 кг черни миди с черупка, 3 средни калмара - туби, 5-6 с.л. олио, 1 малка глава лук, 3-4 скилидки чесън, 220 г ориз (арборио или балдо), 80 + 80 мл бяло вино, 2-3 стръка девесил, бульонът от варенето на мидите, кората на половин лимон, 400 г домати от консерва, 10 стръка магданоз, 1 зелена и 1 червена чушка, щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме мидите от мустачките и ги варим с девесила и 80 мл вино 3-4 мин след отварянето на черупките им. Бульонът се прецежда и запазва.
Задушаваме калмарите за 4-5 мин, след като са почистени и нарязани на шайби. Изваждаме ги в тавата, в която ще се пече ястието. В същата мазнина запържваме за 4-5 мин ситно нарязаните чушки, лук и чесън.
Измиваме ориза и го прибавяте към зеленчуците в тигана. Запържваме за 2-3 мин. Прибавяме щипка сол, фино настърганата лимонова кора и нарязаните домати. Оставяме да поврат 2-3 мин. Прибавяме втората част от бялото вино и след като поври още 2-3 мин, всичко се прехвърля в тавата за печене при калмарите.
Наливаме бульона и вряла вода, така че течността да е 3 към едно спрямо ориза.
Нареждаме отгоре мидите, поръсваме със ситно нарязания магданоз и оставяме ястието да се пече в загрята фурна на малко под средното ниво. Пече се около 20 мин, докато оризът поеме течността.
Като извадим тавата, може да поръсим с фино настъргана лимонова кора и ситно нарязан магданоз.