
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за ньоки ала Сорентина - характерни за региона Кампания в Италия. Ньоките са популярен бърз продукт за готвене - варят се за кратко във вода, а след това се подправят с различни сосове”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
500 г ньоки
700 мл консерва домати (или 400 г доматен сос за паста)
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
малка глава лук
3 лъжици зехтин или олио
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
200-250 г моцарела
70-80 г пармиджано реджано (или подобно сирене)
няколко листа босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме чесъна и лука на ситно. В тенджерка или касерола загряваме зехтина. Прибавяме нарязания лук и чесън и запържваме за минута.
Изсипваме доматеното пюре, разбъркваме, после слагаме и пасираните домати от консерва. Оставяме да къкри, докато сосът се сгъсти (остане наполовина). Тогава подправяме със сол и захар на вкус и оставяме да къкри още 5 мин. Прехвърляме в тава за печене.
Сваряваме ньоките в завряла подсолена вода. Отцеждаме ги и ги разбъркваме с доматения сос. Нареждаме върху тях нарязаната на кубчета добре отцедена моцарела и разбъркваме отново.
Поръсваме ги с нарязания босилек и настъргания пармезан, а после върху тях наливаме още струйка зехтин. Печем до зачервяване на сирената отгоре .