
Приготвя се със смлени орехови ядки и бисквити
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева ни предлага рецепта за хрупкав щрудел с ябълки, който е подходящ и за предстоящите пости.
ПРОДУКТИ
12 бр. фини кори за баница или баклава, 80 мл олио, 10 г канела на прах , 150 г едро смлени орехови ядки, 80 г стафиди, 8-9 ситно смлени обикновени бисквити, 4 големи сладки ябълки, 2-3 с.л. сок от лимон, 8 пълни с.л. захар, пудра захар и канела за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Настъргваме обелените ябълки на едро ренде в последния момент, преди да започнем завиването на корите. Поръсваме ги със захарта, канелата и лимоновия сок и ги объркваме.
Намазваме лист кора с олио, върху него поставяме още един лист, който също намазваме с олио и върху него поставяме третия лист. Поръсваме с 1/4 от смлените орехи и бисквити, четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките, след като сме ги настъргали, и към тях добавяме по една лъжица от сока им.
Разпределяме сместа по цялата повърхност на кората, от едната къса към другата къса страна, като в двата края оставяме по 2-3 см без плънка. Завиваме на нестегнато руло и поставяме в тавата, която предварително сме застлали с хартия за печене или сме намазали с олио. Така процедираме и с останалите кори.
Намазваме вече наредените рула с олио или масло. Щруделът се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна (без вентилатор) до зачервяване - около 30 мин. След като го извадим, поръсваме с пудра захар, смесена с малко канела. Ако не искате коричката да бъде много хрупкава, след като извадите тавата, я покрийте с дебела кърпа.