
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам разновидност на традиционните постни пълнени чушки с ориз. Рецептата е съобразена с Коледния пост, който тече в момента”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
15-18 разноцветни чушки, 220-250 г ориз, 6-7 моркова, 3-4 глави кромид лук, зеленчуков бульон, растително олио, босилек, смлян черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука на ситно и го слагаме да се задушава в тиган с малко мазнина. Прибавяме настърганите на едро ренде моркови. След това добавяме ориза (предварително добре измит) и разбъркваме, докато стане прозрачен.
Сипваме вътре малко зеленчуков бульон и овкусяваме със сол, черен пипер и босилек. Ако е нужно, доливаме още бульон, като внимаваме оризът да не се развари, а да остане полуготов.
Пълним чушките с получената плънка и ги подреждаме една до друга в подходяща тавичка. Вътре наливаме още малко от бульона и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Поднасяме чушките топли. Ако не спазвате строгия пост, може да сервирате чушките с кисело мляко, копър и орехи.