
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам нестандартна рецепта за сладкиш, наподобяващ тирамису, в комбинация с екзотичните кактусови смокини. Този плод, наричан още бодлива круша, има свеж сладко-кисел вкус”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
16 бишкоти
(може
какаови)
3-4 узрели
кактусови смокини
1 портокал
1-2 с.л. течен мед
малко прясно мляко (за сиропиране на бишкотите)
За крема:
100 г маскарпоне
100 г крема сирене
100 г заквасена сметана
1/2 к.ч. кафе
2 с.л. ликьор
захар на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме кактусовите смокини и ги нарязваме на парчета. По желание може да почистим семенцата.
Мариноваме ги с портокаловия сок и меда за поне 1 час. Междувременно приготвяме гладък крем от маскарпоне, крема сирене, заквасена сметана, кафе, малко захар и ликьор. По желание може да запечем маринованите смокини на грил до омекване.
Топваме половината бишкоти от едната им страна в прясното мляко и ги подреждаме една до друга в подходящ съд. Отгоре намазваме с крем и разстиламе парченца от кактусовите смокини.
Покриваме с останалите сиропирани бишкоти и намазваме с останалия крем отгоре и отстрани. Украсяваме с парчета кактусови смокини и прибираме в хладилник за една нощ или поне два часа.