
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага лесна и вкусна рецепта за сладкиш с юфка и сладко от вишни.
ПРОДУКТИ
200 г суха юфка, 100 г масло,1 яйце, 500 мл прясно мялко, 75 г нишесте или готов крем за бисквитена торта, 3 суп. лъжици бяла кристална захар (с връх), 200 г заквасена сметана, 2 суп. лъжици пудра захар, сладко от вишни, ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разстиламе юфката в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и запичаме за около 10 мин до златист цвят на юфката.
Приготвяме сладкарския крем, като добавяме кристалната захар към нишестето и разбъркваме заедно с яйцето и част от прясното мляко. Останалото мляко слагаме в касерола на котлона и загряваме. Към него добавяме на тънка струйка яйчената смес, като бъркаме непрекъснато. Добавяме ванилията и оставяме на котлона, докато се сгъсти.
Заливаме юфката с готовия крем. След като сладкишът се охлади, отгоре подреждаме плодове от сладкото и заливаме с разбитата заквасена сметана, към която предварително сме добавили пудрата захар.
Оставяме сладкиша да се охлади добре в хладилник преди поднасяне, най-добре за минимум една нощ.