
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева ни предлага лесно ястие от ориз със зеленчуци и печурки. “Мекият дъх на включения в него коняк напомня за наближаващите празници”, ни пише тя.
ПРОДУКТИ
500 г печурки, 200 г дългозърнест ориз, 1-2 червени чушки, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 глава лук, 1 и 1/2 равни с. л. сух органичен зеленчуков бульон, 45 мл бренди, 90 мл олио, 1 с. л. концентрирано доматено пюре, 4 с. л. накълцан магданоз, черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на ситно. Измиваме ориза и го оставяме да се отцеди добре. В касерола загряваме 1,200 мл вода, слагаме сухия бульон и варим 1 минута.
Задушаваме в тиган със загрятото олио ситно нарязаните чушки и лук и настъргания морков. След като зеленчуците омекнат, добавяме гъбите. След 8-10 минути сипваме брендито към сместа. Щом алкохолът се изпари, прибавяме доматеното пюре, след това и ориза.
Разбъркваме, докато оризът стане прозрачен. Започваме да наливаме по малко от горещия бульон, като разбъркваме често. В началото готвим на силен котлон, а след като той заври, намаляваме.
Оставяме ориза под капак за още 5-10 минути, за да се задуши добре. Овкусяваме със сол и черен пипер. След като ястието поеме целия бульон и оризът е готов, поръсваме с магданоза и отстраняваме от котлона. Поднасяме го топло.