
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам традиционния никулденски шаран с една по-различна плънка в духа на здравословното хранене. По време на готвенето мазният шаран пуска от собствената си мазнина, която се поема от киноата”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 шаран (около 2 кг в непочистен вариант, 200 г киноа, 200 г стафиди, 100 г сурово кашу (може да добавим и малко орехи), 1 голяма глава лук, 1-2 лимона, брашно и зехтин за поръсване, магданоз, смлян черен пипер и сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме люспите на шарана или направо цялата кожа. Изкормваме рибата, като разпорваме корема от предните перки до аналната. Изваждаме карантията и измиваме рибата вътрешно и външно с хладка вода. Обтриваме я със сол.
Заливаме киноата с вода според указанието на опаковката и кипваме на умерен огън. Варим 8 минути след кипване, после отцеждаме през гевгир. Към врялата киноа добавяме наситнения лук, щипка сол, кашуто, орехите, стафидите и накълцания магданоз. Разбъркваме добре.
Измиваме отново рибата, обтриваме я със сол и пипер и я пълним с получената плънка. Зашиваме корема и поставяме шарана в намазнена тава. Поръсваме с брашно от двете страни, след което отгоре поръсваме със зехтин.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да е готова, покриваме рибата с резени лимон. Поднасяме с гарнитура по избор, в случая картофена салата.