
Лесен, но ефектен десерт
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected] и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Един от най-красивите коледни десерти е бялото шоколадово пънче. Не е трудно за приготвяне, но ще впечатли гостите ви, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 70 г бяло брашно, 30 г какао, 1/2 ч. л. бакпулвер, 100 г фина захар, 10 г ванилова захар, 100 г шоколадов кувертюр или бял шоколад за декорацията, 50 г течен шоколад
За крема: 125 г крема сирене, 200 г заквасена сметана, кокосова захар на вкус, брашно от рожков за оцветяване, кокосови стърготини за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопяваме шоколада за декорацията на водна баня. Изливаме го върху пекарска хартия и заравняваме с шпатула на тънък пласт. Оставяме в хладилник да стегне напълно.
Разбиваме жълтъците с половината захар и ваниловата захар, докато сместа стане светла и пухкава. Прибавяме течния шоколад и разбъркваме с шпатула. Разбиваме белтъците с останалата захар и ги прибавяме към жълтъците и шоколада. Постепенно добавяме пресятото брашно с какаото и бакпулвера, като разбъркваме.
Изсипваме тестото в тава, застлана с намазнена хартия за печене. Заравняваме и печем в загрята фурна на 180 градуса около 20 мин. Готовия блат завиваме на руло от дългата му страна, докато е още топъл, заедно с хартията за печене и го оставяме да изстине.
Разбиваме продуктите за крема и отделяме малка част от него, която оцветяваме в кафяво с брашното от рожков. Развиваме блата и го намазваме с белия крем по цялата му повърхност. Оставяме малка част за намазване и отвън.
Отрязваме единия край на рулото напречно и го поставяме от едната му страна, за да оформим пънче. Намазваме отвън с останалия бял крем, а двата края на рулото – с кафявия. Начупваме белия шоколад, стегнал върху хартията, и декорираме рулото. Поръсваме с кокосови стърготини, наподобявайки сняг.