
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за крем супа от кестени - с кадифена текстура и богат, плътен вкус”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
Продукти за 5 порции:
400 г сварени, почистени кестени - само ядката
1 голям картоф
2 моркова
стръкче праз - около 20 см
1-2 резена целина
0,5 л пилешки бульон
2 скилидки чесън
1 голяма щипка мащерка
100 мл течна готварска сметана
сол на вкус
60-80 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и нарязваме морковите, целината и картофа на едри кубчета, а праза и чесъна - на дребно.
Слагаме всички зеленчуци в тенджерата. Заедно с маслото ги запържваме за минута. Прибавяме и почистените кестени и наливаме бульона с още толкова количество вода. Изчакваме да кипне, след което намаляваме степента на котлона и варим на ниска температура под капак около 40 минути.
Посоляваме на вкус, подправяме с мащерката и оставяме тенджерата затворена за 2-3 минути. Тук трябва да прецените гъстотата на сварените зеленчуци и кестени. Ако е извряла много вода, за всеки случай може да извадите чаша бульон, който при нужда от разреждане след пасирането да добавите.
Пасирате супата до гладкост, а накрая прибавяте и сметаната.