
В Италия дори цената на макаронените изделия тревожи. Популярната паста е поскъпнала с близо 40 процента за последните 4 месеца, а това е сериозен удар за страната, където годишната консумация на макарони достига до 25 кг на човек, съобщана Nova.
Приготвянето й в страната, която произвежда над 3 500 000 тона макаронени изделия годишно, е повече от изкуство, върху което обаче днес тегне заплаха.
Ръстът на цените на пшеницата прави пастата все по-недостъпна и принуждава производители и потребители да бъдат все по-адаптивни.
За Алесио – шеф-готвач в популярен ресторант в Ница, предимството е, че предлага автентична италианска паста, която купува на по-ниски цени от родината си, а продава в далеч по-скъпата Франция.
„Вярно е, че цената на пастата скочи с цели 40% през последните месеци, но конкретно за нас, това не дава отражение върху крайната цена на ястията, които предлагаме. Нашата паста идва от малки занаятчии от Неапол или Сицилия, където е доста по-евтино. За тях е по-трудно в момента. Ние може да вдигнем цените, ако поскъпне някой по-специален продукт – като даден вид риба, морски дарове или меса. И увеличението ще е с 1-2 евро, но не повече”, казва шеф-готвачът.