
Сервира се със счукани ядки шамфъстък
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви един прекрасен десерт, идеален за коледно-новогодишната трапеза”, пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
6 броя фини точени кори за баница, 150-200 г орехови ядки, 150 г печен кадаиф, 100 г краве масло, шамфъстък за поръсване
За сиропа: 4 чаени чаши вода, 3 чаени чаши кафява захар мусковадо, ванилия, сокът от половин лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Начупваме кадаифа с ръце и към него прибавяме половината от разтопеното масло. Разбъркваме добре. Захарта и водата сваряваме за десетина минути на захарен сироп. Отстраняваме от огъня и охлаждаме.
Ароматизираме с лимоновия сок и ванилията. Начукваме ореховите ядки в хаванче. Разгъваме една кора и с помощта на четка я намазваме с разтопено масло. Върху нея слагаме нова кора и отново намазваме с масло. Върху цялата повърхност разстиламе тънък пласт от натрошения кадаиф и ореховите ядки. Навиваме на стегнато руло и го поставяме в намазана с масло тавичка.
След като приготвим и шестте кори и ги наредим в тавата, нарязваме баклавата на малки парчета. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто.
Още докато е топла, заливаме кадаиф-баклавата с охладения захарен сироп, покриваме с фолио и оставяме в хладилник да престои една нощ. Преди сервиране поръсваме всяко парче със счукани ядки шамфъстък.