
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Рецептата е подходяща за по-студеното време, което някак си ни приканва да приготвяме домашни сгряващи сърцето ястия, които ухаят на семеен уют”, ни пише Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
1/2 кг шарен боб, 3-4 парчета пушен бекон, 1 зелена чушка, 2 моркова, 2 стръка пресен лук, олио, 2 суп. лъжици брашно, 1 суп. лъжица брашно от манатарки, 1 ч. лъжичка червен пипер, джоджен, девесил, сол, черен пипер и магданоз за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накисваме боба за една нощ във вода. Измиваме го и го слагаме в чиста вода да заври. Изливаме водата и отново измиваме. Сваряваме го до готовност. Аз лично използвам уред за бавно готвене, където бобът къкри на ниска степен за 5-6 часа.
Запържваме последователно нарязаните на ситно зелен лук, морков и чушка. Към тях добавяме нарязания бекон и го запържваме. Добавяме червения пипер, брашното и сушените манатарки, които също запържваме, че да поемат от мазнината, и разреждаме със студена вода (около 2 ч.чаши). Добавяме сол,черен пипер, джоджен и девесил (пресни/замразени или сухи). Разбъркваме добре и оставяме на котлона, докато заври.
Добавяме получената смес към вече сварения боб и изливаме всичко в дълбока тава. Печем за около 35-40 мин. Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз. Ако искате да сготвите постен боб, може да прескочите частта с бекона, но той придава много приятен опушен вкус на ястието.