
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“На коледната трапеза всеки слага блюдо, приготвено с месце. Обикновено тогава се пълни пуйка, но е подходяща и патицата. Нека споделим този светъл празник с днешното ми предложение”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 патица (около 4 кг)
1 голяма ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 к.ч. олио
2 глави кромид лук
1 суха чушка
около 200 г пушен колбас
сол на вкус
балканска чубрица
3-4 щипки червен пипер
черен пипер на вкус
щипка босилек
6 листа кисело зеле за подложка и завиване на патицата
1 ч.ч. вода за дъното на гювеча
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме и почистваме патицата. Осоляваме я отвътре и отвън. Приготвяме плънката, като сваряваме ориза, изсипваме го в гевгир и веднага го измиваме под течаща студена вода. Запържваме нарязаните кромид лук и чушка в посолено олио и ги изсипваме върху ориза. Нарязваме колбаса на малки парченца, добавяме и подправките, разбъркваме всичко в дълбока купа.
Пълним патицата с плънката. Зашиваме я добре и я слагаме в гювеч с намазнено и покрито дъно с три зелеви листа. Намазваме я с олио и върху нея слагаме още три листа кисело зеле. Завиваме я добре отвсякъде.
Намазваме зелето с олио и го поръсваме с чубрица и червен пипер. Наливаме водата и захлупваме съда. Допълнително олио не слагаме, защото от месото се стопява достатъчно количество мазнина.
Слагаме гювеча в студена фурна и след това я включваме. Печем патицата на максимални градуси в продължение на 1 час, след което намаляваме на 160 градуса и продължаваме печенето в продължение на още 2 часа. Отваряме 2 - 3 пъти, за да видим дали ястието има нужда от още вода.