
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров ни изпраща “бърза и много лесна, но по-нестандартна рецепта за приготвяне на шоколадови фигурки с бобена вода - аквафаба.
ПРОДУКТИ
100 г бял шоколад или шоколадов кувертюр
водата от 1/2 консерва бял боб (аквафаба)
лимон
захар на вкус
зелена спирулина на прах за оцветяване
ванилия
захарни топчета и звездички за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме на водна баня. Разбъркваме го, докато леко се охлади.
Разбиваме с миксер водата от консервата бял боб с ванилията. Добавяме и захар на вкус и продължаваме да бъркаме до получаването на пухкава пяна. Слагаме няколко капки лимонов сок, за да стабилизираме пяната, и я оцветяваме с малко зелена спирулина на прах. Разбиваме още малко.
Загребваме с лъжица от пяната и я смесваме с разтопения шоколад. Добавяме още малко пяна и разбъркваме, докато шоколадът я поеме напълно. Повтаряме процедурата, докато шоколадът започне леко да се отделя от съда и сместа заприлича на пластилин. От нея оформяме елхички и човечета, като за целта може да използваме силиконови формички.
Украсяваме ги със захарните топчета и звездички и ги оставяме в хладилник, за да стегнат добре.