
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Наталия Панчева ни предлага рецепта за курабийки с квас, които се приготвят без яйца и мляко.
ПРОДУКТИ
400 г активен кисел квас, 1 ч. чаша пълнозърнесто брашно от лимец, около 100 г бяло брашно от спелта, 100 г кафява захар, 1 шепа натрошени орехови ядки, 3 суп. лъж. смлени бадеми + още малко за овалване, олио за намазване
За украса: растителна сметана, малини, ягоди или къпини, кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме кваса със захарта, 3 суп. лъж. смлени бадеми и разбъркваме. Прибавяме брашното от лимец и разбъркваме. Постепенно добавяме брашното от спелта, колкото да получим меко тесто, което да не лепне много.
Добавяме малко вода, ако стане по-твърдо. Накрая прибавяме натрошените орехи. Оформяме курабийките и ги подреждаме върху застлана с намазнена хартия за печене тава.
Печем във фурна на 170 градуса около 20 минути. Изстиналите курабии по желание гарнираме с растителна сметана, малини, ягоди или къпини и кокосови стърготини.