
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за картофено руло с кайма. Има хрупкава и пикантна коричка и сочна вътрешност с кайма и сирена”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
6 - 7 бр. средни по големина картофи
100 г настърган пармезан
подправки за картофите : смес от сушени домати, риган, босилек, мащерка, чесън, сол
400 г кайма
150 г гъби
200 г консерва домати
малка глава лук
по 1/2 ч.л. сол, черен пипер и риган
по 1 ч.л. червен пипер и захар
10 стръка магданоз
50 - 60 мл олио
150 г кашкавал
100 г топено сирене
100 г крема сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 180 градуса. Застиламе тава с пекарска хартия. Измиваме картофите и ги нарязваме на кръгчета с еднаква дебелина. Измиваме ги със студена вода и ги отцеждаме.
Настъргваме пармезана на средно ренде. 2/3 от него поръсваме върху хартията. Нареждаме картофените резени с леко застъпване (по 1 см) върху пармезана. Поръсваме със сол, готовата подправка и останалата 1/3 пармезан.
Печем в загрялата вече фурна за 25 до 30 мин до съвсем леко зачервяване на картофите. През това време приготвяме плънката. Запържваме лука за минутка в олиото, прибавяме каймата, като я раздробяваме с вилица. Запържваме и нея, докато си промени цвета. Прибавяме ситно нарязаните гъби, червения и черен пипер, магданоза, солта, ригана и захарта.
Разбъркваме 1 - 2 пъти и прибавяме доматите . Затваряме тигана с плънката с капак и оставяме да къкри тихо. Отместваме от котлона и оставяме да се охлади за 5 мин. Изваждаме тавата с картофения блат от фурната. Намазваме крема сиренето отгоре съвсем тънко. Върху него разпределяме равномерно плънката от кайма и гъби. Върху каймата слагаме кръгчетата топено сирене и едро настъргания кашкавал.
Завиваме с помощта на хартията, докато е топло, на руло. Трябва да е стегнато като бонбон и оставяме така за 4-5 мин. После развиваме и както е върху хартията, поръсваме с отделения кашкавал и връщаме във фурната за още 5 мин. Изваждаме и поръсваме със ситно нарязан магданоз.