
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за любимо ястие - ориз със зеленчуци и патешко. Приготвям го с продукти, които не са скъпи, но представляват много вкусна комбинация”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
6 патешки крила или 1 патешки фенер, 1 ч. чаша ориз, 4-5 картофа, 3 чушки сиврия, 2 моркова, 2 стръка праз лук, 3-4 скилидки чесън, 2-3 суп. лъж. олио, 1 връзка магданоз, сминдух, черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме патешките крила и почистваме, ако имат пера. Слагаме ги в тенджера и заливаме с подсолена вода. Когато водата кипне, изливаме водата и отново измиваме крилата.
Наливаме чиста топла вода и сваряваме крилата до готовност. Ако използваме патешки фенер, също го сваряваме, като след кипване го отпенваме. Изваждаме крилата или фенера, като запазваме бульона от варенето.
Нарязваме праз лука и чесъна на ситно. Чушките, морковите и картофите почистваме и също нарязваме. Задушаваме зеленчуците в олиото и малко от бульона. Като останат на мазнина, прибавяме измития ориз, обезкостеното месо и бульона. Подправяме с черен пипер, сол и сминдух.
Варим до готовност на продуктите - да омекнат и поемат течността. Преди да свалим от котлона, прибавяме ситно нарязания магданоз. Накрая прехвърляме ястието в тава и запичаме в загрята фурна на 180 градуса. По желание поднасяме с люта чушка.