
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам лесна и вкусна рецепта за наложена баница с арменски плосък хляб лаваш, плънка от пресен лук и спанак, сирене и извара”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1-2 пакета кори лаваш (кръгъл или тортиля)
300 г спанак
3 яйца
150 г сирене
150 г извара
1 връзка пресен лук
краве масло
За намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и нарязваме спанака. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко загрято масло. Към него прибавяме спанака и оставяме съвсем леко да се задуши.
Добавяме натрошеното сирене, изварата и разбитите с вилица яйца. Слагаме една кора лаваш и отгоре разпределяме част от плънката.
Покриваме с нова кора, намазваме я с плънка и повтаряме процедурата до привършването на корите. Най-горната кора намазваме с масло или с разбит жълтък, смесен с 1 супена лъжица прясно мляко.
Печем баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.