
Забравете за стресиращите кето и гладуване, съсредоточете се първо в привеждане на ума във форма
Нова година – нова диета. Горе-долу така стоят нещата всеки януари при хората, борещи се с наднормено тегло. Търсят нещо революционно различно. Хвърлят се всички сили към него и наистина след около месец виждат малък резултат. Радват му се още 30 дни и след това ентусиазмът им спада. Започват да си позволяват малко повече неща и не след дълго килограмите се връщат. Демотивирани, се отказват до следващия момент, в който отново започнат да се мразят, когато се виждат в огледалото и не се харесват или пък се налага да си купят по-голям размер дрехи. Тогава обикновено се вземат в ръце за известно време, след което нещата се повтарят по приблизително същия начин.
Австралийски здравни експерти от колежа “Ендевър” твърдят, че на каквито и лишения да се подлагате, малко е вероятно да имате траен резултат, ако те водят до стрес и изтощение на организма. Според тях пандемията толкова много ни е измъчила емоционално, че не бива да си причиняваме и допълнителен стрес.
Затова са разработили наръчник от здравословни тенденции, които включват и полезни хранителни режими. Според австралийските специалисти всички екстремни диети като кето и гладуване трябва да излязат от мода и хората да се съсредоточат първо върху привеждането на ума си във форма, за да възвърнат контрола върху телата си. Диетоложката Лекси Крауч казва, че това може да е половината от битката, когато става въпрос за отслабване, здраве и поддържане на тегло. За да получите най-добри резултати от всеки нов хранителен режим, може би
е необходимо да опитате
и психологическа диета,
посочва тя пред в. “Дейли мейл”. Това означава да проучите какво е полезно да ядете и да се придържате към него. Да му се радвате, когато го консумирате, а не да се тревожите и непрекъснато да броите калориите.
Освен върху правилното хранене да се съсредоточите и върху неща като почивка, движението на тялото, управляване на емоциите и правенето на упражнения като йога или медитация, които свързват всички тези неща. Австралийските специалисти наричат това уютно дружелюбие, известно в Дания като “хюгъ”. То изисква по-скоро проактивен подход за опазване на здравето, отколкото лекуване на болестта, която ви е застигнала.
Хронобиологията е друга тенденция, която набляга на това кога ядете, а не какво. “Изследвания показват, че по-дългата разлика между последното хранене и съня води до по-добра почивка и отслабване”, обяснява диетологът Софи Скот. Тя съветва да се яде най-обилно в началото на деня и да се оставят поне три часа между вечерята и леглото за оптимално здраве на храносмилането. Освен това да се помни, че всяка диета трябва да подхранва тялото, дори тази, предназначена да намалява килограми.
“Храненето на растителна основа продължава да увеличава популярността си и смятам, че то ще бъде една от най-големите тенденции в здравословното поведение през тази година, тъй като освен полезно, то е и по-евтино. Вече съществуват редица изследвания, които показват, че
изоставянето на месото
подобрява кръвното
налягане, холестерола, кръвната захар и теглото. Не е нужно да ставате пълен вегетарианец, за да извлечете тези потенциални ползи. Може да започнете с малко, като включвате едно-две безмесни ястия всяка седмица и продължавата да увеличавате”, смята американският диетолог Мелиса Митри.
Бобът, грахът и лещата ще пресъстват по-често на трапезата, а също и домашно приготвените ястия. “Въпреки че започналото по време на пандемията нарастване на семейните хранения се забави през миналата година, очакваме през 2023-а все повече ядене да се приготвя вкъщи поради нарастващите разходи и инфлацията”, казва диетологът Дани Лебовиц. Според нея все повече родители се опитват да помогнат на децата си да развият здравословни взаимоотношения с храната и затова промеят и своите навици. Насочват се към прясно приготвена храна, богата на зеленчуци и плодове, а също и към морски дарове. Стараят се
да поддържат
разнообразно хранене,
а не да наблягат на едни или други продукти, които им гарантират единствено сваляне на килограми.
Последното изследване на Харвардския университет също показва, че дългосрочният ефект е по-голям, ако се яде от всичко по-малко. Учените са тествали как се отразяват на риска от ранна смърт няколко типа диети. Те са проследили хранителните навици на над 100 хил. души в продължение на години и от какви заболявания страдат. Установили са, че рискът намалява най-много, когато се консумират балансирано плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти. На второ място по ефективност върху продължителността на живота се нарежда средиземноморската диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, бобови растения и риба вместо животинско месо. При нея рискът намалява с 18 процента, докато при веганите – само с 14 на сто.
“Проучванията ни имат за цел да предоставят научно обосновани диетични съвети, които насърчават доброто здраве и намаляват основните хронични заболявания. Затова е изключително важно да се знаят дългосрочните резултати от различните диети, особено влиянието им върху смъртността”, обяснява и доктор Франк Ху от изследователския екип на Харвард. По този начин учените се надяват да помогнат на хората, които се лутат между различни хранителни режими в търсене на по-добро здраве и дълголетие.