
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ароматен сладкиш по стара шотландска рецепта с много сушени плодове и наситен кафяв загар”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
125 г сушени червени боровинки
125 г стафиди
120 г сушени смокини
100 г годжи бери
60 г захаросан джинджифил
50 мл ароматен алкохол (коняк, ром, уиски)
125 г масло
100 г кафява захар
2 големи яйца
150 г пълнозърнесто брашно от лимец
130 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
канела и джинджифил на прах
кафява захар за поръсване на формата щипка сол
около 30 броя белени или бланширани бадеми за декорация.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисваме от предната вечер плодовете в алкохола и ги оставяме да престоят на стайна температура. Застиламе с хартия за печене дъното и стените на кръгла форма с диаметър 20 см.
Намазняваме я и я поръсваме с кафява захар. С миксер разбиваме размекнатото на стайна температура масло със захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата, като разбиваме след всяко до еднородна смес. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и солта, смлените бадеми, канелата и джинджифила на прах.
Прибавяме сушените плодове, като си отделяме част от смокините за декорация. Разбъркваме внимателно на ръка, докато се разпределят равномерно. Пресипваме сместа в подготвената форма и я притискаме към дъното и стените. Отгоре заравняваме и украсяваме с бадеми и смокини.
Печем в загрята фурна на 160 градуса до суха клечка. Веднага след изваждане от фурната може да полеем с още малко алкохол или след изстиване да поръсим с пудра захар.