
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това норвежко ястие датира от XIX век. През 1927 година е обявено за национално. То си има свой ден и се приготвя за гости в последния четвъртък на септември”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 кг овнешко месо - цяло парче с кост, 1 средно голяма зелка, 4 с.л. брашно, 400 мл зеленчуков бульон, 1 с.л. черен пипер на зърна, сол, олио за намазване на съда
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме зелето на четири части. Посоляваме го и го слагаме в намазнен гювеч с капак.
Посоляваме и месото. Слагаме и него в гювеча, но по средата. Добавяме черния пипер.
Заливаме с бульона, който предварително сме разтворили във водата, заедно с брашното. Включваме фурната и в нея слагаме съда.
Печем на 180 градуса в продължение на около 3 часа. Ястието по традиция се поднася с цели варени картофи и домашно приготвена бира.