
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за сладкиш с тиква и кондензирано мляко.
“Млечната част от рецептата за десерта може да използвате като основа и за други сладкиши”, пише тя.
ПРОДУКТИ
500 г тиква, 200 г какаови бисквити (1 пакет), 125 г масло, 1 суп. лъжица кафява захар, 1 пак. ванилена захар, 1 консерва кондензирано мляко (около 300 мл), 3 яйца, 300 г крема сирене, микс от ароматни подправки (канела, бахар, индийско орехче, зелен кардамон, карамфил, звезден анасон)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Печем почистената и нарязана тиква с малко вода, а при нужда и под фолио, без да добавяме допълнителна захар. От нея отделяме няколко парченца зе декорация, а останалата я пасираме или намачкваме.
Натрошаваме бисквитите до фино брашно и към тях добавяме кафявата захар и разтопеното масло. Разбъркваме и получената смес разпределяме върху предварително намаслена и застлана с хартия за печене форма с падащо дъно. Печем основата в предварително загрята фурна за около 7-8 минути на 180 градуса. За течната смес всички съставки трябва да са със стайна температура.
Разбиваме яйцата с крема сиренето с помощта на телена бъркалка. Добавяме ваниловата захар и кондензираното мляко и разбъркваме отново. Няма нужда да се използва миксер, за да не се вкарва излишно въздух в сместа. Добавяме пасираната тиква и 1 ч. л. от подправките. Изливаме сместа върху основата и печем на 170-180 градуса за около 40-50 мин. Оставяме сладкиша да се охлади във вече изключената фурна. След като изстине напълно, прехвърляме в хладилник за няколко часа. При поднасяне гарнираме с останалата тиква.