
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Мая Маринова изпраща рецепта за много вкусен, но сложен за приготвяне десерт.
ПРОДУКТИ
За крема:
1 л мляко
2 пръчки ванилия (или 1 ч.л. ванилин, или 1 пакетче ванилова захар)
200 г захар
120 г яйчни жълтъци (6 до 7 яйца)
1 голямо яйце
70 г царевично брашно/царевично нишесте
50 г (5 с.л.) несолено масло, нарязано на 1 см кубчета (студено)
За тестото:
2 листа бутертесто
1 жълтък за намазване
малко масло за намазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипваме млякото, ванилията и 50 грама захар в тенджера. Преди да заври, отстраняваме от котлона. Разбъркваме добре, за да се разтопи захарта. Междувременно разбиваме жълтъците, цялото яйце и останалата захар в купа. Добавяме и царевичното брашно и разбиваме до гладкост.
Темперираме яйцата, като бавно наливаме около половината мляко на тънка струйка. Разбиваме до гладка смес. След това изсипваме сместа от яйца и мляко обратно в тенджерата и разбиваме. Слагаме на средно слаб огън, като бъркаме непрекъснато (от 3 до 5 мин). Когато кремът се сгъсти, разбъркваме енергично за още 20 секунди, след което сваляме от котлона. Добавяме маслото и бъркаме.
Прецеждаме сместа в купа през фина цедка. Изхвърляме ваниловите шушулки. Покриваме с домакинско фолио. Охлаждаме бутертестото за 3 часа, а след това в хладилник за още 12 до 24 часа. След това изрязваме основата и страните, като използваме тавата като ориентир. Подреждаме бутертестото и набождаме основата 20-30 пъти с вилица. Покриваме с домакинско фолио и замразяваме за 4 до 24 часа.
Загряваме фурната до 220°C за 30 минути. Поставяме лист хартия за печене върху тестото и изсипваме ориз. Печем за 25 мин. Изваждаме го и отстраняваме ориза, връщаме във фурната за още 5 мин, след това охлаждаме за 10 мин. Намаляваме фурната до 200°C. Изваждаме крема от хладилника и пълним изпеченото тесто. Заглаждаме и намазваме повърхността с яйчен жълтък.
Печем 45-55 минути. Охлаждаме го на плота за 4 часа. Покриване с домакинско фолио, след което го съхраняваме в хладилника за 12 часа. Преди да сервираме го оставяме на стайна температура за 30 минути.